Neakivaizdinė ekskursija po Literatūrinį A. Puškino muziejų

Mūsų mokykla dar praėjusių metų rudenį pasirašė sutartį su Literatūriniu A. Puškino muziejumi dėl dalyvavimo edukacinėje programoje. Šis muziejus kartu su 16 Lietuvos muziejų – partnerių dalyvauja Lietuvos muziejų asociacijos neformaliojo švietimo edukaciniame projekte „MUZIEJUS – MOKYKLA – MOKSLEIVIS. MUZIEJŲ IR BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ NACIONALINIS PARTNERYSTĖS TINKLAS“. Projektas bendrai finansuojamas iš Europos Socialinio fondo lėšų. Literatūrinis A. Puškino muziejus parengė ir įgyvendina edukacinę programą „Literatūrinio A. Puškino muziejaus gimnazija“. Programos tikslas – supažindinti mokinius su rusų inteligentijos gyvenimu Lietuvoje, ugdyti toleranciją kitai kultūrai. Programa yra pritaikyta vykdyti ne tik Vilniuje, kur įsikūręs muziejus, bet ir kitose vietovėse.

 Balandžio 11-12 dienomis grupė mūsų mokyklos 10-11 klasių mokinių ir rusų kalbos mokytoja Almonė Sakalauskienė turėjo galimybę plačiau susipažinti su Vilniuje, Markučiuose, esančiu Literatūriniu A. Puškino muziejumi. Dvi dienas mokykloje muziejaus vyr. fondų saugotoja Dainora Aukštakienė dirbo su mokiniais, pristatydama jiems vienintelį Lietuvoje žymaus rusų poeto Aleksandro Puškino muziejų. Mokiniai susipažino su Markučių dvaro istorija, jų šeimininkais Varvara ir Grigorijumi Puškinais, muziejaus atsiradimo istorija, parko statiniais ir paminklais, Lietuvos kultūrinio paveldo objektais.

Mokiniai ne tik klausėsi pristatymo, bet ir patys dirbo: atliko užduotis specialiai projektui parengtuose užduočių sąsiuviniuose, rašė trumpą rašinėlį, kaip jie pakeistų muziejaus parką, jeigu būtų jo šeimininkai, dirbo grupėmis piešdami ir pristatydami muziejaus objektus, tai, kas jiems labiausiai įsiminė.

Ši edukacinė programa paįvairino rusų kalbos pamokas, mokiniai praturtėjo žiniomis apie Literatūrinį A. Puškino muziejų, apie XIX a. pabaigos – XX a. pradžios dvarininkų buitį ir kultūrą, išbandė savo literatūrinius bei meninius gebėjimus.

Kiekvienam programos dalyviui buvo įteikti muziejaus dalyvio pažymėjimai.