Išvyka į „Misija Sibiras 2015“ pristatymą

2015 m. rugsėjo 28 dieną Radviliškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su „Misija Sibiras 2015“ dalyviu Donatu Barsiu. Į šį susitikimą vyko II-III gimnazinių klasių mokiniai, juos lydėjo istorijos mokytojas Gintautas Urbietis.

Nuo projekto vykdymo pradžios Sibire jau apsilankė trylika jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių daugiau nei 100 lietuvių tremtinių kapinių ir susitikusių su ten vis dar gyvenančiais jų palikuonimis. Susitikime buvo pristatyta šių metų „Misija Sibiras 2015“ ekspedicija ir jos rezultatai.

Mūsų gimnazijos mokiniai susitikime.

Kaip papasakojo misijos dalyviai, tradiciškai liepos 17-ąją, Pasaulio lietuvių vienybės dieną, iš Vilniaus traukinių stoties į dešimtmečio projekto „Misija Sibiras 2015“ ekspediciją Tomsko srityje, Rusijoje, išvyko 16-kos pilietiškų jaunuolių komanda. Per dvi savaites trukusį išbandymą įgyvendinta neišmatuojamo dydžio misija – sutvarkyti amžinojo atilsio atgulusių lietuvių kapai ir susitikta su ten likusiais gyventi Baltijos valstybių piliečiais. Ekspedicijos tikslas, kaip ir kiekvienais metais buvo toks pat, sutvarkyti kuo daugiau kapinių ir tuo pačiu savotiškai prisiliesti prie kiekvieno ten gyvenančių lietuvių tremtinių ar jų palikuonių istorijos.

„Misija Sibiras 2015“ dalyviai.

 

Mokiniams įdomu buvo sužinoti apie ekspedicijos dalyvių kelionės įspūdžius, sužinojome, kad net 16 metų sulaukę paaugliai gali pildyti anketą dalyvavimui kitoje misijoje į Sibirą ir gali būti atrinkti.

Rūta Galinytė, IIg klasės gimnazistė