Globaliojo švietimo renginys

Lapkričio 20 d. I-III gimnazinių klasių mokiniai, lydimi mokytojų Aurelijos Žilinskienės ir Gintauto Urbiečio vyko į Kauną, į VDU organizuotą renginį „Iššūkis (ne)lygybei 2015 m.“ Atvykę į VDU, mokiniai pirmiausia turėjo užsiregistruoti į rytinius ir popietinius užsiėmimus. Užsiėmimai vyko penkiose grupėse. Kiekvienoje grupėje buvo nagrinėjamos skirtingos temos: I grupė – World Cafe: kaip gyvena jaunimas kitose pasaulio šalyse (anglų kalba), II grupė – GlobaLab: ieškome pasaulio piliečio formulės, III grupė – Ar žinai ką vartoji?, IV grupė – Apartheidas Pietų Afrikos Respublikoje, V grupė – Minčių spaustuvė – kūrybinės dirbtuvės. Kiekvienam užsiėmimui buvo skirta po dvi valandas laiko.

Renginys VDU didžiojoje salėje prasidėjo atidarymu, bei programos pristatymu. Atidarymo metu ispanų filologijos studenčių grupelė pristatė didžiausius Ispanijos regionus ir pateikė įdomių faktų apie kiekvieną iš jų. Po atidarymo vyko darbas grupėse. Dauguma renginyje dalyvavusių mokinių pripažino, kad visi užsiėmimai buvo įdomūs, tačiau įdomiausia buvo World Cafe grupėje. Kaip tikroje kavinėje darbas vyko prie penkių stalelių. Prie kiekvieno stalelio be dalyvių sėdėjo užsienietis ir vertėjas. Esant reikalui vertėjas padėdavo mokiniams bendrauti su užsieniečiu. Užsieniečiai buvo atvykę iš įvairių šalių, net iš JAV ar net iš Afrikos žemyno.

Šiuo renginiu organizatoriai siekė mesti iššūkį nelygybei pasaulyje ir paskatinti jaunimą su ja kovoti, atkreipti dėmesį į globalias pasaulio problemas badą, skurdą, karus, netoleranciją  ir paskatinti ieškoti būdų jas spęsti. Renginyje dalyvavo beveik 200 mokinių iš dešimties Lietuvos savivaldybių.

                                                           Greta Barzinskaitė, IIg klasės mokinė