Pilietiškumo pamoka

Lapkričio 26 d. pilietiškumo pamoka mūsų gimnazistams vyko Radviliškio viešojoje bibliotekoje. I, II ir III gimnazinių klasių mokiniai, lydimi istorijos mokytojo Gintauto Urbiečio bei kūno kultūros mokytojo Virginijaus Kečiorio, dalyvavo pilietiškumo paskaitoje apie jaunimo problemas ir vertybes. Paskaitą vedė Gabrielius Liaudanskas, geriau žinomas kaip G&G Sindikato lyderis Svaras.

Viešosios bibliotekos konferencijų salė buvo pilna mokinių. Mokiniai teigė, kad paskaita buvo tikrai neeilinė, visiškai nepanaši į tas, kuriose jiems yra tekę dalyvauti. Svaras kalbėjo apie jaunimo problemas, tačiau jis rėmėsi ne literatūra, statistika ar žiniasklaida, jis rėmėsi savo patirtimi. G. Liaudanskas pasakojo apie savo gyvenimo tam tikrus etapus. Pasakojo, kaip jis elgėsi, kaip mąstė, kaip matė pasaulį. Jo kalboje nuskambėjo mintis, kad kiekvienas žmogus yra savo likimo kalvis. Kad tik nuo mūsų pačių priklauso kokį gyvenimo kelią mes pasirinksime. Buvo išsakyta mintis, kad kiekvienas žmogus turi mąstyti savo paties galva, nes niekas jo neprivers daryti to, ko jis nenorės. Šių teiginių teisingumo įrodymas buvo jis pats, nebijantis šnekėti apie problemas ir papasakoti apie savo paties klaidas, svarbiausius žingsnius ir sprendimus gyvenime. Nemažai mokinių liko sužavėti šiuo paprastu žemišku žmogumi.

Svarbu paminėti, kad Svaras yra ne tik muzikantas, bet ir savotiškas pedagogas, užsiimantis neformaliuoju ugdymu. Jis keliauja po Lietuvą ir skaito paskaitas įkalinimo įstaigose, ligoninėse, priklausomybių centruose, vaikų namuose ir kitur. Paskaita mokiniams patiko.

 

                                                                                                 Akvilė Rašytė, IIg klasės mokinė