Šiaurės šalių bibliotekų savaitė

Lapkričio 17 dieną Tyrulių skyriaus ugdytiniai dalyvavo Šiaurės šalių asociacijos „Norden“ kuruojamame projekte „Šiaurės šalių bibliotekų savaitė“. Šių metų tema – Šiaurės salos. Šiaurės šalyse yra nesuskaičiuojama gausybė salų, nuo pačių mažiausių uolėtų šcherų iki didžiausios pasaulyje salos, Grenlandijos. Yra salų – valstybių, pavyzdžiui, Islandija. Salos tūkstančiais išsidėsčiusios palei Švedijos, Norvegijos ir Suomijos krantus. Todėl nieko keisto, kad salos yra populiarus motyvas Šiaurės salų dailėje, folklore, literatūroje.

Šiemet minimos ir Suomijos 100-osios nepriklausomybės metinės. Šia proga Šiaurės šalių bibliotekų savaitė išskirtinį dėmesį šiemet skiria suomių literatūrai.

Tyrulių miestelio bibliotekoje vaikus pasitiko piratė (bibliotekininkė Saulė Remeikienė) ir išmokė susilankstyti iš laikraščių piratų kepures. Pasipuošę kepuraitėmis ir pažymėti piratų ženklais vaikai pateko į piratų tamsią buveinę. Patogiai atsisėdę klausėsi suomių rašytojo Mauri Kunnas knygos „Lobių sala“ ištraukos, kurią garsiai skaitė bibliotekos savanorė Samanta Juzėnaitė.

Vėliau vaikai atliko piračių skirtas užduotis lauke, pagal žemėlapį ieškojo lobio ir surado raktą nuo lobių skrynios. Atrakinę ją, rado saldų lobį. Kaip tikri piratai pasidalino radinį ir atsisveikino su piratėmis.